Zumba

ŠTO JE ZUMBA:

Zumba® Fitness je nova vrsta vježbanja koja je osvojila čitavi svijet svojom jednostavnošću kombiniranja vesele latino glazbe i koraka sa korisnim vježbama preuzetim iz aerobika. Zumba® Fitness je program koji je primjeren za sve dobne skupine. Neovisno o tome u kakvoj ste fizičkoj kondiciji, imate li bilo kakvog ili pak nikakvog iskustva u plesu… Bili vi muško ili žensko… Zumba® Fitness je izumio muškarac pa ne vidimo zašto bi se ograničili samo na ženski spol.

DIJELI SE NA VIŠE VRSTA:

Zumba Fitness®

Zumba® Kids (za djecu)

Zumba Toning™ (sa bučicama)

Aqua Zumba™ (u vodi)

Zumba Gold® (za početnike i starije, svima kojima odgovara malo lakši tempo)

 

ZANIMLJIVO JE DA…

Začetnik Zumba® Fitnessa, koreograf i fitness instruktor iz Kolumbije, Alberto “Beto” Perez je prije 20ak godina na svoj sat aerobike zaboravio donijeti posebno remixane CD-e. Srećom, u autu je imao nekoliko CD-a s klasičnim latino ritmovima – salsa, merengue, cumbia, reggaeton – na koje je uspješno odradio improvizirani sat. Vidjevši oduševljenje na licima polaznika, shvatio je da je mješavina klasičnih pokreta za oblikovanje tijela, te plesnih latino koraka, dobitna kombinacija za uspješno i zabavno vježbanje. Beto nakon toga razvija cijeli program vježbanja po pravilima i principima treninga te započinje svoju revoluciju u svijetu fitness-a. Zumba® je svjetski priznat program vježbanja čije su blagodati i rezulate primijetili i prepoznali ljudi diljem svijeta. Princip je jednostavan: zabavom do rezultata!


ZUMBA RIJEKA:

Društvo športske rekreacije ZUMBA RIJEKA (ChikaZ) okuplja sve ljubitelje i zaljubljenike u Zumba® Fitness, program vježbanja za kojim je poludio cijeli svijet. Program vode licencirane Zumba® Fitness instruktorice koje čine ChikaZ team: Matea Knez, Ana Cvitak, Ivana Tomaš, Morena Scotti Andrić i Lorena Džambić. ZUMBA RIJEKA je prva pokrenula takav licencirani program na području Primorsko goranske županije 2008. godine te od tada organizira treninge na 10-ak lokacija u Rijeci i okolici. ChikaZice često sudjeluju i na raznim zabavnim, sportskim i humanitarnim manifestacijama gdje redovito postaje izvor dobrih vibracija i zabave te sve posjetitelje mame na sudjelovanje. Zabavite se uz ritmove salse, reggaetona, bachate i cumbie i postanite dio velike ChikaZ obitelji.


Zumba® Fitness Vrs. Aerobic

Koje su razlike?

Glazba, koraci i koreografija su tri elementa koja zajedno čine  Zumba® Fitness  program jedinstvenim i revolucionarnim u fitness svijetu a time i drugačijim od Aerobica. Sva tri elementa zasebno nisu jedinstveni ali njihova kombinacija stvara poseban, novi i dinamičan fitness doživljaj!

GLAZBA

Glazba je zvijezda vodilja i najvažniji element po kojemu se Zumba® Fitness razlikuje od Aerobica. Mora biti energična, stvoriti osjećaj partyja na satu i izazvati strast polaznika!

VRSTA GLAZBE  

U Zumba® Fitness programu latino glazba mora sadržavati najmanje 70% od ukupne vrste glazbe na cd-u, tj. 4 osnovna latino ritma: Salsa, Merengue, Cumbia i Reggaeton, dok preostalih 30% čini glazba koju voditelj sam bira (npr. Belly Dance, Rock n Roll…) i na taj način dolazi do izražaja njegova kreativnost i stil vođenja.   Sat Zumba® Fitness-a ne smije sadžavati najviše Salsa pjesama ili najviše Reggaeton pjesma, već mnoštvo ritmova i fuziju različitih glazbenih stilova. Dok su najčešća glazba u Aerobicu internacionalni glazbeni hitovi, a ovisno o vrsti programa mogu biti i neke druge vrste glazbe (npr:dance i rnb glazba za plesne vrste aerobica, latino glazba za latino aerobic itd.)

TEMPO GLAZBE

U  Zumba® Fitness-u se izmjenjuju sporiji i brži ritmovi koji diktiraju tempo a prijelazi iz pjesme u pjesmu su odvojeni pauzama, dok su u Aerobicu  pjesme umiksane bez pauza, od sporijeg prema bržem tempu i prijelazi prate strukturu velike glazbene rečenice (32 dobe).

KORACI

U  Zumba® Fitness-u svaki od 4 osnovna ritma ima 4 osnovna koraka, pa tako u Merengue ritmu postoje specifični koraci: March, Beto Shuffle…, u Salsa ritmu: Salsa Right & Left, Rock Back…, u Cumbia ritmu: Sleepy Leg, Sugar Cane, u Reggaetonu: Destroza, Bounce… Svaki od 4 osnovna koraka ima varijacije ruku, ritma, smjera i fitness varijaciju, a upotreba tih varijacija daje beskonačno mnogo pokreta!   U Aerobicu su koraci najčešće svrstani po intenzitetu, vrsti programa, te po koracima iz plesa,  pa tako razlikujemo korake niskog intenziteta (low impact):  Step Touch, March „V“ Step…, korake umjerenog intenziteta (middle impact): Skipping, Lounge.., korake visokog intenziteteta (high impact): Jumping Jack, Squat Jack… , korake u izdržaju (non impact): Squat…, po vrsti programa: koraci za Step Aerobic: Basic Step, Straddle…, koraci  za Hi Lo Aerobic: Grapewine, Skipping…, koraci iz plesa: mambo,cha cha cha… U Zumba® Fitness-u je naglasak na zanimljivim ali jednostavnim koracima koji se lako prate te ih diktira anatomija pjesme, dok u Aerobicu koraci mogu biti  jednostavni do vrlo zahtjevni ( npr: koristi se puno okreta),  je trajanje određeno glazbenim dobama.

KOREOGRAFIJA

Formula kojom se slaže koreografija za  Zumba® Fitness sat je jedinstvena u fitness svijetu a temelji se na pjesmi koja diktira korake. Svaka pjesma je podijeljena na određene dijelove: Uvod, Stih, Refren, Pauza, Most…(Intro,Verse, Chorus, Bridge…). Za svaki od tih dijelova koristi se drugačiji korak (npr: u uvodu se izvodi March,u stihu se izvodi Beto Shuffle) , a kad  se ponavlja određeni dio pjesme, koristi se uvijek isti korak (npr: u refrenu se uvijek izvodi Sleepy Leg korak).Svaka pjesma se sastoji od drugačijih dijelova i u svakoj pjesmi se izvode drugačiji koraci.   U Aerobic programu je koreografija skup različitih koraka sastavljenih u jednu cjelinu, tj. slaže se se unutar jednog, dva ili tri bloka (velike glazbene rečenice od 32 dobe) i ponavlja se uzastopno više puta ovisno o kojoj je vrsti Aerobic programa riječ.

Komentari su zatvoreni.